ПРОТОКОЛ №1 Засідання педагогічної ради Некрасівського НВК:ДНЗ-ЗОШ І-ІІІ ступенів

 від 30 серпня  2023 року                                                                                     №1

 

Присутні –  Давиденко О.М.- заступник з НВР, Куліш О.Г. – заступник з ВР, Сорока А.М. – учитель зарубіжної літератури, Сергієнко Ю.В. – учитель біології, Кебець Ю.В. – учитель історії, Багута О.В. – учитель математики, Вязовик Є.В. – учитель фізики, Довгополий Р.О. – учитель трудового навчання, Цегельник Н.О. – учитель початкових класів, Пригара Т.О. – учитель початкових класів, Руденко В.П. – учитель початкових класів, Ляпін В.І. – учитель музичного мистецтва, Заїка О.В. – учитель англійської мови, Отрохова Н.М. – вихователь ДНЗ, Тарасенко А.О. – практичний психолог.

Відсутні –  немає.

Голова педагогічної ради – Коломієць Ю. М. – директор НВК

Секретар педагогічної ради – Коваленко Н. М.

 

Порядок денний

1.Звіт секретаря педагогічної ради про роботу в 2022-2023н.р. Обрання секретаря педагогічної ради на 2023-2024 н.р.

2. Безпечний освітній простір, як умова якісної освіти. Підсумки 2022-2023 н.р. Виклики воєнного часу.  Стан готовності закладу освіти до організованого початку навчального 2023-2024 н.р. в умовах воєнного стану.

3.Завдання педагогічного колективу щодо розбудови внутрішньої системи забезпечення якості освіти в 2023-2024 н.р.

4.Про організацію виховної роботи в 2023-2024 н.р.

5. Про вибір форми освітнього процесу в 2023-2024 н.р.

6. Про затвердження режиму і структури  2023-2024 н.р.               

7. Новий Державний стандарт базової середньої освіти. Стан готовності закладу освіти до навчання 5- 6 класників НУШ.

8. Про впровадження в освітню діяльність закладу освіти електронного журналу та електронного щоденника. Схвалення Положення про електронний щоденник. Затвердження Інструкції ведення електронного щоденника.  

9. Про внесення коректив до Стратегії розвитку ЗО.

10. Про затвердження річного плану роботи на 2023-2024 н.р.

11. Про схвалення освітніх програм ЗЗСО на 2023-2024 н.р.

12.  Про схвалення освітньої програми для Семехи Назара,учня 6 класу.

13. Про затвердження навчальних програм для 5-6 класів НУШ, розроблених на основі модельних програм.

14. Про оцінювання навчальних досягнень здобувачів освіти початкових класів.

15. Про оцінювання у 5-6  класах НУШ: особливості та проблеми наступності. Впровадження формувального оцінювання в базовій та старшій школі.

16. Про оцінювання навчальних досягнень здобувачів освіти з факультативів.

17. Про затвердження модулів вивчення предмету фізична культура.

18.Про затвердження модулів вивчення предмету трудове навчання.

19.Про затвердження переліку вибірково-обов’язкових предметів інваріантної складової навчального плану для 1 -11класів в 2023-2024 н.р.

20. Про затвердження  предметів, які вивчатимуться на профільному рівні в 2023-2024 н.р. в 10 класі.

21. Про доцільність проведення навчальної практики в 2023-2024 н.р.

22. Про роботу дошкільного підрозділу в умовах воєнного часу та затвердження режиму роботи дошкільного підрозділу. (згідно Листа МОН 28.06.2023 р. «Про організацію безпечного освітнього простору в закладах дошкільної освіти та обладнання укриттів»

23. Про психологічну підтримку учасників освітнього процесу в умовах воєнного стану в 2023-2024 н.р.

 

І. СЛУХАЛИ;

Коломійця Ю.М., директора школи, про вибори секретаря педради на 2023-2024 н.р. Подякував вчителю української мови та літератури Коваленко Н.М., яка  сумлінно виконувала свої обов’язки. Було проведено 11 засідань педагогічної ради. Складено 11 протоколів.

ВИСТУПИЛИ:

1)Коваленко Н.М., секретар педагогічної ради, яка прозвітувалася про роботу.

2)Заїка О.В., вчитель англійської мови, яка запропонувала залишити  кандидатуру  вчителя   української мови та літератури Коваленко Н.М.

УХВАЛИЛИ:

1)Обрати секретарем педагогічної ради вчителя  української мови та літератури Коваленко Н.М.

Голосували: ЗА - 17

Голосували: ПРОТИ- 0

Утримались - 0

 

ІІ. СЛУХАЛИ:

Коломійця Ю.М.,  директора школи, який підвів підсумки роботи закладу освіти в 2022-2023 н.р.  Зупинився на аналізі викликів для освіти в умовах воєнного часу.

       У минулому 2022/2023 навчальному році заклад організовував свою  діяльність відповідно до законів України «Про освіту», «Про повну загальну середню освіту», «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України в сфері освіти» від 24 березня 2022 року № 2157-ІХ, Указів Президента України №64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні», «Про продовження строку дії воєнного стану в Україні», наказів, розпоряджень, рекомендацій Міністерства освіти та науки України, Управління освіти та гуманітарної політики, Стратегії розвитку, Статуту, Освітньої програми закладу, розробляв та впроваджував положення, принципи, порядки, правила, критерії діяльності, реалізовував заходи щодо вдосконалення роботи закладу.

Освітнє середовище закладу є безпечним, комфортним, розвиваючим, вільним від будь-яких проявів насилля. У закладі, створено комфортні і безпечні умови навчання та праці, обладнано укриття для тимчасового перебування учасників освітнього процесу, Клас безпеки. Територія закладу налічує  2га та містить парк, квітники, стадіон, дитячий та спортивний майданчики для відпочинку та фізичного розвитку учнів. У освітньому закладі функціонує 8 навчальних кабінетів,  4 класні кімнати, Клас безпеки, спортивна зала, бібліотека, їдальня, кімната медичної сестри, кімната соціального педагога і психолога, кабінет директора, методичний кабінет, учительська, комбінована майстерня. Навчальні кабінети оформлені згідно Положення про навчальний кабінет з сучасними технічним забезпеченням, оновленими меблями, стендами, дидактичними, роздатковими матеріалами, цифровими ресурсами. П’ять навчальних кабінетів оснащені інтерактивними комплексами, усі кабінети та  класні кімнати обладнані комп’ютерами/ноутбуками, проєктором, принтерами(4 кабінети), ламінаторами(2кабінети). Класні кімнати для учнів початкових класів знаходяться на першому поверсі, облаштовані відповідно до вимог НУШ. Вони містять осередки для різних видів роботи: навчання, читання, зберігання наочності та навчального приладдя, експозицій, робочі місця вчителів. Заклад підключений до мережі інтернет та Wi-Fi, робочі місця педагогічних працівників забезпечені доступом до мережі. Для висвітлення роботи наповнюється сайт закладу та сторінка в соціальній мережі на яких батьки, громадськість ознайомлюються з результатами роботи, новинами, діяльністю закладу, досягненнями вчителів та учнів.

Бібліотека закладу освіти використовується не лише для видачі підручників та зберігання літератури. Приміщення та облаштування бібліотеки використовуються для проведення бібліотечних занять, культурно-освітніх заходів, наявні тематичні бібліотечні виставки, що сприяють формуванню ключових компетентностей  учнів, не містить літератури російською мовою. Станом на 01.06.2023 р. бібліотечний фонд складає 5610 примірників. З них підручників - 4050, художньої літератури –1560.  За весь навчальний рік отримали 16 книг. Із них: 16 – підручники, 0 – художня література. Бібліотека  оснащена комп’ютером.

Для учнів та працівників закладу проводились інструктажі з охорони праці, пожежної та техногенної безпеки, мінної, радіаційної безпеки, безпеки життєдіяльності, навчання з цивільного захисту. правил евакуації, поведінки в умовах воєнного стану,  виникненні надзвичайних ситуацій тощо.

Системно проводиться робота із запобігання та протидії булінгу, насиллю, дискримінації, реалізації питань дотримання принципів академічної доброчесності, адаптації учнів до освітнього процесу а психологічній підтримці усіх учасників освітнього процесу. Для учнів та батьків розроблені пам’ятки, рекомендації, розміщені навчальні матеріали на сайті закладу, для учасників освітнього процесу проведені тренінги, заняття, організоване навчання на освітніх платформах.

У закладі складені соціальний паспорт. В результаті громадського огляду виявлено:

дітей пільгових категорій-39 : 

дітей-сиріт-5 ;

дітей з інвалідністю- 1;

дітей з багатодітних сімей -8 ;

дітей з малозабезпечених сімей-15 ;

дітей учасників АТО-3;

дітей на диспансерному обліку-0 ;

дітей постраждалих від ЧЕС-2 ,

ВПО -5.

Протягом 2022-2023 навчального року харчування в закладі було відсутнє. Цілий навчальний рік заклад працював дистанційно.

 У закладі освіти розроблено систему оцінювання, що включає принципи, форми, методи, критерії, процедури та правила оцінювання. Оцінювання учнів 1-4 класів здійснювалось у процесі: формувального оцінювання, метою якого відстеження особистісного розвитку учнів й ходу опановування ними навчального досвіду як основи компетентності та побудову індивідуальної освітньої траєкторії особистості; підсумкового оцінювання, метою якого є співвіднесення навчальних досягнень учнів з  обов'язковими/очікуваними результатами навчання, визначеними Державним стандартом/освітньою програмою з усіх навчальних предметів. Результат оцінювання особистісних надбань учня/учениці у 1-4 класах  виражено вербальною оцінкою, а об'єктивних результатів навчання учня/учениці у 1-2 класах - вербальною оцінкою, у 3-4 класах – рівневою оцінкою. Відповідно до рішення педагогічної ради, протокол від №1, учні 5 класу оцінюються рівнево І семестр,з ІІ семестру – бальне оцінювання.

Основними видами оцінювання результатів навчання учнів  5-11 класів є тематичне, семестрове та річне. Оцінювання здійснюється у процесі повсякденного вивчення результатів навчальної роботи учнів, а також за результатами перевірки навчальних досягнень учнів: усної (індивідуальне, групове, фронтальне опитування), письмової (діагностувальна, самостійна, контрольна робота, тестування тощо) з усіх навчальних предметів, крім курсів за вибором.

У освітньому закладі створено всі умови для отримання знань учнями і здобуття якісної освіти. Впродовж 2022/2023 року навчалося 80 учнів,  функціонувало  9 класів. Початкову освіту здобували  26   учнів, базову середню – 42 учні, повну загальну середню освіту – 12 учнів. Середня наповнюваність класів - 8 учнів.

Із них навчальний рік закінчили і мають:

високий рівень досягнень  6 учнів  (8.9 %);

достатній рівень 19  учнів ( 28.4  %);

середній рівень 38  учнів ( 56.7  %);

початковий рівень знань мають 4  учнів ( 6%);

Учні  1-4 класів оцінені вербально та рівнево. Учні 4, 9,11 класів були звільнені від складання ДПА. Дев’ятий  клас закінчили    3 учнів, 11 клас – 6 учнів. Усі діти до 18 років охоплені навчанням.

 Відповідно до Освітньої програми, заклад працював за п’ятиденним робочим тижнем, з профільним предметом  українська мова.В закладі для учнів 10-11 класів   було організовано вивчення  курсів та факультативів. Враховуючи безпекову ситуацію, освітній процес в закладі був організований в дистанційному режимі. Дистанційне навчання в  закладі  відбувається із  використанням технологій дистанційного навчання- Google Classroom- Google Meet; спеціальної онлайн-платформи, в межах якої учні, вчителі мають особисті облікові записи, пошту, диски, класи та доступ до інших додатків Google. Під час організації навчання було дотримано принцип академічної свободи вчителів у виборі інструментів, форм і методів навчання, враховано технічні можливості забезпечення вчителями та учнями.

Освітній процес забезпечували  17  педагогічних працівників:

18% вчителів мають кваліфікаційну категорію «спеціаліст вищої категорії»,

54% - «спеціаліст першої категорії»,

6% – «спеціаліст другої категорії»,

22%- «спеціаліст».

 Впродовж року усі педагогічні працівники підвищили свій професійний рівень шляхом курсової перепідготовки при СОІППО.

Усі 100 % вчителів, що викладатимуть у 6 класі НУШ, пройшли підвищення кваліфікації вчителів, які забезпечують здобуття освіти учнями 5-9 класів ЗЗСО відповідно до нових методик згідно з концепцією НУШ, вчителі отримали сертифікати за навчання на освітніх платформах та участі у вебінарах «На урок», «Всеосвіта», MCFR, Едера, Прометеус тощо. Чергову атестацію пройшли 17.7% вчителів, рівень педагогічної майстерності протягом минулого року зріс на  5.8%.

Головні зусилля було зосереджено на створенні інформаційно-освітнього середовище професійного розвитку вчителів різними засобами, зокрема Гугл-сервісами, використанням хмарних технологій, освітніх платформ, соціальних мереж, залучення зовнішніх ресурсів та активізації внутрішніх для задоволення професійного інтересу вчителів, вдосконалення ними власної педагогічної практики, підтримка в реалізації вчителями власної програми професійного розвитку, надання допомоги педагогічним працівникам у освоєнні нових інструментів освітньої діяльності, створені творчої атмосфери, ефективному втілені інновацій та постійній психологічній підтримці в умовах воєнного стану.

Система методичної роботи охоплювала як колективні так і індивідуальні форми реалізації, як традиційні так і інноваційні. Педагогічний колектив  приймав активну участь у всіх формах методичної роботи. У рамках роботи над загальношкільною науково-методичною темою «Формування конкурентноспроможної, соціалізованої особистостів, громадянина-патріота, шляхом упровадження сучасних інноваційних технологій на засадах компетентнісного підходу» взяли участь у роботі розширених засідань, на яких обговорювалися накази, розпорядження, листи Міністерства освіти та науки України, рекомендації щодо впровадження Державного стандарту базової школи, підготовка і проведення предметних олімпіад, вибір підручників, використання модельних програм тощо. Для ознайомлення з нормативними документами, Новим положенням про атестацію педагогічних працівників.

Для удосконалення освітньої діяльності вчителі пройшли навчання мінної безпеки від Prometeus. Впродовж року педагоги презентували досвід роботи у періодичних виданнях, на освітніх платформах.

Вчителі активно працювали з обдарованими та здібними  учнями, залучали їх у участі у конкурсах, турнірах, олімпіадах. Результатом роботи є –

- Всеукраїнська інтернет-олімпіада «На урок» Весна 2023 – 4 клас.3 учнів;

- Всеукраїнська інтернет-олімпіада з української мови «Всеосвіта Осінь-2022» - 3 клас – 5 учнів;

- Всеукраїнська інтернет-олімпіада з математики «На урок» Осінь 2022 – 3 клас – 6 учнів;

- Всеукраїнська інтернет-олімпіада з математики «На урок» Зима 2023 – 3 клас – 7 учнів;

- Всеукраїнська інтернет-олімпіада з математики «На урок» Весна 2023 – 3 клас – 6 учнів;

- Всеукраїнська інтернет-олімпіада «На урок»  з предметів початкової школи Осінь 2022 – 2 клас – 1 учень;

- Всеукраїнська інтернет-олімпіада «На урок»  з предметів початкової школи

Весна  2023 – 2 клас – 3 учня;

 - конкурс «Проба пера» - Кулєш Поліна,учениця 8 класу,вчитель Коваленко Н.М. 

- конкурс з української мови імені Т.Шевченка- ІІ місце,Дрогальчук Владислава,учениця 8 класу.                                   

         Для поглиблення знань з навчальних предметів,  22  учнів  прийняли участь у інтерактивних Всеукраїнських та Міжнародних конкурсах, олімпіадах та турнірах:

-   15 учнів «Кенгуру», вчитель Багута О.В.

- 7 учнів «Левеня» , вчитель Вязовик Є.В.                

Впродовж року моніторинговою групою було вивчено якість та результативність викладання предметів, проведено внутрішні моніторинги: адаптації учнів 1 та 5 класів, результатів навчання учнів, відвідування занять, фізики, в 4 та 3 класах. Результати узагальнені наказами та довідками.

Із участю працівників дитячої установи забезпечувався принцип наступності та безперервності освіти між дошкільною установою та початковою ланкою навчання загальноосвітньої школи. Для батьків та майбутніх першокласників працювала «Школа майбутнього першокласника», проводилися зустрічі, бесіди, анкетування.

У закладі розроблена та впроваджується Стратегія розвитку, Положення про внутрішню систему забезпечення якості освіти, Положення про внутрішній моніторинг, Положення про академічну доброчесність. До реалізації  залучалися усі учасники освітнього процесу. Впродовж року робочою групою проведено самооцінювання за напрямом «Управлінські процеси» та «Освітнє середовище». Проведено 11 педагогічних рад, 11 оперативок, 2 загальних зборів колективу, звіт директора закладу.

Заклад забезпечує відкритість прозорість та інформаційність своєї роботи та бере участь у реалізації ряду програм, проєктів: «ІСУО», «АІКОМ» , інформатизація управлінської діяльності з використання програмного засобу Курс.Школа, застосунків Google, Office 365 Education.

ВИСТУПИЛИ:

1)Давиденко О.М., заступник директора з навчально-виховної роботи –проаналізувала  роботу з обдарованими учнями, ефективність методичної роботи, завдання на 2023-2024 н.р., про перспективи реалізації окреслених завдань;

2)Куліш О.Г., заступник директора з виховної роботи – про підсумки виховної роботи в закладі освіти в умовах правового режиму воєнного стану;

3)Отрохова Н.М., вихователь дошкільної групи – про організацію роботи різновікової групи в 2023-2024 н.р.

4)Пригара Т.О.,голова методичного об’єднання вчителів початкових класів,представник трудового колективу -  про форми оцінювання навчальних досягнень здобувачів знань, формувальне, рівневе оцінювання, підсумки впровадження НУШ; про стимулювання професійної діяльності вчителів.

УХВАЛИЛИ:

1)Посилити роль шкільної бібліотеки як інформаційно-ресурсного центру;

2)Максимально використовувати наявну спортивну базу школи, ефективно використовувати вільний час учнів для організації рухової активності.

3)З метою створення безпечного середовища порушити клопотання перед засновником про:

-       обробку дерев’яних конструкцій горища вогнезахисним розчином;

4)Провести об’єктове тренування за сигналом «Повітряна тривога»:

-       визначити чіткий маршрут евакуації в укриття кожного здобувача освіти; розмістити вказівні знаки і напрямки руху до укриття;

-       закріпити  за класними колективами і кожним учнем зокрема його місце в укритті;

-       провести інструктажі щодо дій під час сигналу «Повітряна тривога», Інструкцію з пожежної безпеки в укритті, інструктаж щодо поведінки в захисній споруді;

-       підготувати засоби індивідуального захисту до евакуації.

5)Забезпечити  систему роботи з адаптації та інтеграції здобувачів освіти до освітнього процесу.

6)Розробляти критерії оцінювання навчальних досягнень учнів при використанні інших, крім класно-урочної, форм організації освітнього процесу та форм роботи з учнями: дистанційного, змішаного, кооперативного (групового) навчання;

7)Забезпечення постійного зворотного зв’язку учнів у процесі оцінювання;

8)Впровадження формувального оцінювання в 5 -11 класах

9)Забезпечити розвиток відповідального ставлення до навчання шляхом:

-       активізації участі учнів в організації своєї навчальної діяльності;

-       наявності чітких критеріїв оцінювання навчальних досягнень учнів;

-       зосередженні освітнього процесу на оволодіння учнями ключовими компетентностями, а не на відтворенні інформації;

-       заохочення і позитивного оцінювання роботи учня;

-       надання конструктивного зворотного зв’язку на роботи учнів, їхні результати навчання.

10)З метою розвитку навичок самооцінювання/взаємооцінювання навчальної діяльності нагадувати учням про цілі та критерії оцінювання; планувати при проведенні навчальних занять час для самооцінювання/взаємооцінювання; оголошувати мету навчального заняття, критерії оцінювання результатів навчання; надавати завдання на рефлексію власної діяльності.

11)Педагогічним працівникам забезпечити реалізацію внутрішньої системи забезпечення якості освіти шляхом виконання навчальних програм відповідно Державних стандартів;

12)Вчителям під час проведення навчальних занять здійснювати наскрізний процесс виховання, поєднувати виховний процесс із формуванням ключових компетентностей та наскрізних умінь учнів, акцентувати увагу на

-       повагу гідності, прав і свобод людини.

-       морально-етичне виховання.

-       повага до культурної багатоманітності.

-       визнання цінності демократії, справедливості, рівності та верховенства права.

-       розвиток громадянської свідомості та відповідальності.

-       розвиток навичок критичного мислення.

-       розвиток навичок співпраці та командної роботи.

-       формування здорового та екологічного способу життя.

13)З метою реалізації ефективного особистісно орієнтованого навчання здійснювати:

-       інформування учнів про очікувані результати навчання та перелік завдань під час вивчення кожної теми;

-       розроблення диференційованих завдань для роботи з учнями;

-       розроблення завдань, на які неможливо знайти готову відповідь у підручниках та інших інформаційних джерелах;

-       удосконалення критеріїв оцінювання, які мотивують учнів до самостійної роботи, висловлювання своєї аргументованої думки, власного бачення

14)Педагогічним працівникам:

-       діяти на засадах  академічної доброчесності та власним прикладом демонструвати важливість дотримання норм академічної доброчесності у педагогічній діяльності (посилання на джерела, які використовуються в роботі, справедливе оцінювання навчальних досягнень учнів, підбір завдань, які відповідають віковим можливостям учнів);

-       інформувати учнів про необхідність дотримання академічної доброчесності: під час проведення навчальних занять, у позаурочних заходах, за допомогою наочної інформації (наголошувати на дотриманні таких якостей, як старанність, самостійність у навчанні, відповідальність за свої рішення, чесність здобуття оцінок);

-       інформувати батьків про необхідність дотримання академічної доброчесності особливо в умовах дистанційного навчання (придбання дітям збірників готових домашніх завдань, виконання за дітей домашніх завдань, практичних робіт).

15)Продовжити роботу педагогічного колективу закладу над науково-методичною проблемою (2 рік);

16)Вдосконалювати професійні компетентності для роботи в умовах дистанційного та змішаного навчання;

17)Вчителям з учасниками освітнього процесу – батьками та учнями – діяти на засадах педагогіки партнерства, заснованій на особистісно орієнтованому підході;

18)Враховувати під час атестації та моніторингів педагогічної діяльності педагогічних працівників відповідність професійному стандарту вчителя.

19)Разом із засновником забезпечити оновлення та зміцнення навчально-матеріальної бази згідно Стратегії.

20)Працювати над ефективною взаємодією органів громадського самоврядування та керівництва закладу освіти.

Голосували:  ЗА -  17

Голосували:  ПРОТИ- 0

Утримались - 0

 

ІІІ.СЛУХАЛИ:

Коломійця Ю.М.,  директора школи з питання «завдання педагогічного колективу щодо розбудови внутрішньої системи забезпечення якості освіти в 2023-2024 н.р».

Сьогодні для кожного педагога важливим є вдалий вибір інноваційних технологій. На мою думку, головне в інноваціях - розуміти, для чого вони потрібні і як вони можуть допомогти досягти поставленої мети.

Інноваційні технології навчання спрямовані на що?...

1.     Що вимагає ринок від освіти?

Фахівця з «soft skills» - з м'якими, гнучкими навичками (критичне мислення – новаторська діяльність, оригінальність мислення, творчість; креативність – уява; комунікабельність – співпраця; громадянськість; лідерство – розвиток особистості).

2. Чого вимагають батьки від освіти? Персоніфікації та індивідуалізації

3. Чого хочуть діти?

Задоволення від навчання.

Тому при виборі інноваційних технологій обов’язково потрібно враховувати особливості, інтереси потреби дитини та вимоги суспільства. Отже, що таке тренд: від англ. trend «тенденція, ухил» – домінуючий напрямок у розвитку, в громадській думці. Бути в тренді означає «йти в ногу з часом» і залишатися в курсі останніх новинок у даній темі. Кількість трендів в освіті за останній рік зросла не просто в 2-3 рази, а, здається, в сотні разів. Світові тенденції упевнено взяли напрямок у бік людиноцентризму, гуманітаризації, якості освіти, турботи про педагога, балансу та благополуччя. Сьогодні я представлю вашій увазі найпопулярніші та найактуальніші тренди цього навчального року.

ВИСТУПИЛИ:

1)Вязовик Є.В., голова МО вчителів суспільно-гуманітарних дисциплін, - про проведення методичних заходів щодо впровадження нових освітніх трендів в діяльність педпрацівників.

УХВАЛИЛИ:

1)Провести методичні заходи щодо впровадження сучасних освітніх трендів в освітній процес. Серпень, 2023 р. Голови МО

2)Впроваджувати сучасні освітні тренди під час викладання навчальних предметів. Педагогічні працівники.

 

ІV. СЛУХАЛИ:

Куліш О.Г., заступника директора з виховної роботи, про організацію виховної роботи в 2023-2024 н.р.

Презентувала план виховної роботи на 2023-2024 н.р. Основними напрямками виховної роботи в умовах правового режиму воєнного стану  є:

-       права дитини;

-       національно-патріотичне виховання;

-       протидія булінгу;

-       запобігання домашньому насильству;

-       запобігання та протидія торгівлі людьми;

-       профілактика шкідливих звичок та девіантної поведінки;

-       сприяння розвитку учнівського самоврядування;

-       сімейне виховання;

-       психологічна підтримка учасників освітнього процесу під час війни;

-       безпека життя, мінна безпека.

ВИСТУПИЛИ:

Сергієнко Ю.В., керівник методичного об’єднання класних керівників, Макерова Т.М.,бібліотекар, - про організацію виховної роботи в 2023-2024 р. відповідно планів роботи.

УХВАЛИЛИ:

1)Схвалити річний план виховної роботи на 2023-2024 н.р.

2)Забезпечити реалізацію виховного плану роботи школи на 2023 – 2024 н.р.

3)Під час планування виховної роботи класними керівниками врахувати Методичні рекомендації щодо організації виховної роботи у 2023-2024 навчальному році.

 

V.СЛУХАЛИ:

Коломійця Ю.М., директора школи з питання вибору форми освітнього процесу в 2023-2024 н.р. Було запропоновано формат змішаного навчання. У цілому учасники освітнього процесу не готові розпочати змішане навчання, бо не  дозволяє безпекова ситуація на території громади. При проведенні опитування батьків більша половина опитуваних відмовилась від змішаного навчання. Організація освітнього процесу залежить від безпекової ситуації в кожному населеному пункті. Структура та тривалість навчального тижня, дня, занять і відпочинку, а також форми організації освітнього процесу визначаються педагогічною радою закладу освіти в межах часу, передбаченого освітньою програмою (відповідно до обсягу навчального навантаження та з урахуванням вікових особливостей, фізичного, психічного та інтелектуального розвитку здобувачів освіти).

Освітній процес в очному режимі запроваджується в приміщеннях закладу освіти тільки в межах розрахункової місткості споруд цивільного захисту, що можуть бути використані для укриття учасників освітнього процесу в разі включення сигналу «Повітряна тривога» або інших відповідних сигналів оповіщення.

Для підготовки роботи закладу освіти в очному режимі проведено відповідні заходи з посилення безпеки:

-       обов’язкова перевірка закладу освіти та прилеглих територій на наявність вибухонебезпечних предметів;

-       перевірка готовності систем оповіщення;

-       визначення та позначення шляхів евакуації;

-       наявність обладнаного укриття для всіх учасників освітнього процесу;

-       створення запасів води та медикаментів;

Форма навчання може змінюватися впродовж навчального року в залежності від безпекової ситуації. 

ВИСТУПИЛИ:

1)Сергієнко Ю.В., вчитель – про безпеку дітей в укритті.

УХВАЛИЛИ:

1)Організувати освітній процес з 1 вересня 2023-2024 н.р. з використанням технологій дистанційного навчання відповідно до Положення про дистанційне навчання.

 2)Педагогічним працівникам дотримуватись Інструкції щодо дій у разі сигналу «Повітряна тривога».

3)У разі зміни безпекової ситуації за рішенням педагогічної ради змінити форму навчання на очну або  змішану. Адміністрація

Голосували:  ЗА - 17

Голосували:  ПРОТИ- 0

Утримались - 0

VІ.СЛУХАЛИ:

Коломійця Ю.М., директора школи, з питання затвердження структури і тривалості 2023-2024 н.р. навчального року, режиму роботи закладу освіти. Запропонувала режим і структуру навчального року:

Запропонував таку структуру навчального року:

І семестр з 01 вересня по 22 грудня 2023 року:

вересень -   21 робочий день;

жовтень – 17 робочих днів;

листопад – 22 робочі дні;

грудень – 16 робочих днів.

Всього – 76 робочих днів.

ІІ семестр з 08 січня по 30 травня 2024 року:

січень – 18 робочих днів;

лютий – 21 робочий день;

березень – 16 робочих днів;

квітень – 22 робочі дні;

травень – 22 робочі дні.

Всього – 99 робочих днів.

осінні канікули                      з 23 жовтня по 29 жовтня 2023 року;

зимові канікули                     з 23 грудня 2023 року по 07 січня 2024 року;

весняні канікули                    з 25 березня по 31 березня 2024 року;

30 травня – свято Останній дзвоник

Навчальний рік триватиме 175 робочих днів.

Канікулярний період становитиме 30 календарних днів.

Режим роботи п’ятиденний, розклади занять забезпечують умови дистанційного навчання, тривалість уроків у дистанційному форматі, перерв, час на виконання домашніх завдань відповідає Санітарному регламенту.

ВИСТУПИЛИ:

1.Давиденко О.М.,заступник директора про схвалення пропонованої структури навчального року та режиму роботи.

УХВАЛИЛИ:

1.Затвердити режим роботи Некрасівського НВК:ДНЗ-ЗОШ І-ІІІ ступенів на 2022 – 2023 н.р. (Додається)

2.Затвердити структуру навчального року в Некрасівському НВК: ДНЗ-ЗОШ І-ІІІ ступенів на 2022 – 2023 н.р.(Додається)

Голосували: ЗА - 17

Голосували:  ПРОТИ- 0

Утримались -  0

VІІ. СЛУХАЛИ:

Давиденко О.М.,заступник директора – про впровадження Концепції НУШ та Державного стандарту базової освіти в 6 класі. Нажаль, в умовах війни, для 5 і для 6 класів не було виділено субвенції на придбання обладнання, дидактичних матеріалів. Проведено підготовку вчителів до роботи в 6 класі. Новий Державний стандарт базової середньої освіти – матриця академічної свободи.  Вчителі, які працюватимуть з 5 і 6 класами обирали модельні програми, підручники. Але  не всі підручники на початок року є як для 5 , так  і для 6 класу. На сайті школи створено сторінку, на якій розміщено всю інформацію про впровадження Державного стандарту, Типову освітню програму, модельні програми, електронні варіанти підручників, все наявне методичне забезпечення 5 та 6 класів НУШ. Забезпечено вивчення педагогічним колективом нормативно-правових та інструктивно-методичних  документів щодо впровадження Державного стандарту базової  середньої освіти. Забезпечено інформування педагогів про нові  нормативні, інструктивно-методичні документи щодо впровадження Державного стандарту базової і повної загальної середньої освіти. Всі вчителі, які викладатимуть у 6 класі, мають відповідні сертифікати. Організовано обговорення на педагогічній раді питання результати роботи щодо впровадження Державного стандарту базової  і повної загальної середньої освіти в 5-6 класах. Необхідно забезпечити цю наступність – 5 і 6 класів. Забезпечено участь педагогічних працівників у різних формах підвищення кваліфікації з питань впровадження Держстандарту. Проведено засідання методичних об’єднань з питань впровадження у освітній процес Державного стандарту. Проведено інструктивно-методичні  наради, колективний перегляд  вебінарів для вчителів з питань інтегрованого навчання, формувального оцінювання, розвитку критичного мислення, медіаграмотності, формування ключових компетентностей. Підготовлено поради вчителям, батькам, учням щодо переходу до якісного впровадження Державного стандарту. Проведено круглий стіл з вчителями, які працюватимуть за новими програмами з метою вивчення потенціалу учнів для ефективного впровадження Державного стандарту.

ВИСТУПИЛИ:

1)Багута О.В., вчитель , про організацію адаптаційного періоду п’ятикласників, - наступність у 6 класі.

2) Коваленко Н.М.,вчитель , про відсутність принтера в 5 і 6 класах. Освітній процес вимагає роздруковування дидактичних матеріалів.

3)Вязовик Є.В., вчитель математики, про розвиток математичної компетентності, STEM-освіти в 5 і 6 класах.

УХВАЛИЛИ:

1)Забезпечити якість навчальних досягнень здобувачів освіти 6 класу на рівні, не нижчому Державного стандарту базової середньої освіти.

2)Забезпечити адаптаційний період учнів 6 класу. У жовтні 2023 р. провести психолого-педагогічний консиліум щодо адаптаційного періоду 5 і 6 класів у базовій школі.

3)Здійснювати системний моніторинг якості навчальних досягнень. Провести порівняльний моніторинг рівнів досягнень в 4 і 5 класах, 5 і 6 класах.

 

Голосували: ЗА - 17

Голосували:  ПРОТИ- 0

Утримались- 0

VIІІ. СЛУХАЛИ:

Коломійця Ю.М., директора школи, про впровадження в освітню діяльність закладу освіти електронного журналу та електронного щоденника. Схвалення Положення про електронний журнал . Затвердження Інструкції ведення електронного журналу.  

Інструкцією з діловодства у закладах загальної середньої освіти, передбачено можливість запровадження електронного документообігу у школах,зокрема ведення електронних журналів та щоденників,на заміну звичайних паперових. У сучасному світі цифрових технологій – це просто необхідність.

Таке нововведення є важливим елементом у покращенні якості освіти у закладі, а також покращення комунікації між учасниками освітнього процесу,зокрема між адміністрацією закладу та батьками, які могли б через електронні засоби комунікації дізнаватися про успішність своїх дітей та відвідуваність закладу в режимі онлайн.

Ознайомив  присутніх з Положенням про впровадження та ведення електронного класного журналу та Інструкцією з ведення електронного класного журналу.

ВИСТУПИЛИ:

1)Давиденко О.М., заступник директора з навчально-виховної роботи з пропозицією схвалити Положення про впровадження та ведення  класног журналу.

УХВАЛИЛИ:

1)Схвалити Положення про впровадження електронного класного журналу .

Голосували: ЗА - 17

Голосували:  ПРОТИ- 0

Утримались- 0

ІХ. СЛУХАЛИ:

Коломійця Ю.М., директора школи -  про внесення доповнень до Стратегії розвитку ЗО на н.р.

Потреба у внесенні коректив спричинена правовим режимом воєнного стану в Україні.

Необхідно доповнити напрям «Освітнє середовище» стратегічною ціллю «Безпека під час війни», а саме: «Організація психологічної підтримки учасників освітнього процесу в умовах війни».

07.04.2023 р. Кабінетом Міністрів України ухвалено Концепцію безпеки закладів освіти. Основна мета документу - організація рівних, належних і безпечних умов здобуття освіти та педагогічної діяльності.

ВИСТУПИЛИ:

1)Пригара Т.О., представник трудового колективу – про важливість безпекових заходів, зокрема дотримання здобувачами освіти терміну комендантської години.

УХВАЛИЛИ:

1)Доповнити напрям «Освітнє середовище»:  «Безпека під час війни» розділом  «Організація психологічної підтримки учасників освітнього процесу в умовах війни».

2)Додати до Стратегії розвитку закладу освіти План заходів щодо реалізації Концепції безпеки .

 

Голосували:ЗА - 17

Голосували:  ПРОТИ- 0

Утримались- 0

Х. CЛУХАЛИ:

Коломійця Ю.М., директора школи, про проєкт річного плану закладу освіти на 2023-2024 н.р. Запропонував для обговорення річний план роботи. Річний план розроблено робочою групою, вчителі опрацювали проєкт плану, надавали свої пропозиції. План спрямований на розбудову внутрішньої системи забезпечення якості освіти.

ВИСТУПИЛИ:

1)Кебець Ю.В., вчитель фізкультури про пожвавлення спортивного життя школи. Запропонував схвалити річний план роботи.

2)Вязовик Є.В., вчитель фізики – про розвиток STEM – освіти.

УХВАЛИЛИ:

1)Затвердити річний план роботи  на 2023-2024 н.р.

Голосували: ЗА - 17

Голосували: ПРОТИ- 0

Утримались - 0



ХІ.СЛУХАЛИ: 

Давиденко О.М.,заступника директора - про використання закладом освіти Освітніх програм, розроблених на основі типових освітніх програм. Ознайомила присутніх з розробленими освітніми програмами для І, ІІ, ІІІ ступенів ЗО  та 5 класу НУШ. Проаналізувала освітню програму 5 класу. В 10-11 класах вивчатиметься профільний предмет «Українська мова». Запропонувала схвалити освітні програми на 2023-2024 н.р.

ВИСТУПИЛИ:

1.Коваленко Н.М., вчитель української мови  - про важливість факультативів та курсів за вибором і їх значення у формуванні ключових компетентностей.

2.Коломієць Ю.М.,  директор -  про моніторинг ефективності годин варіативної складової. Протягом навчального року адміністрація закладу здійснює спостереження за заняттями, відзначає їх ефективність і практичну спрямованість.

УХВАЛИЛИ:

1.Схвалити Освітню програму для І ступеня ЗЗСО на 2023-2024 н.р.

2.Схвалити Освітню програму -5-6 класів НУШ на 2023-2024 н.р.

3.Схвалити Освітню програму для ІІ ступеня ЗЗСО на 2023-2024 н.р.

4.Схвалити Освітню програму для ІІІ ступеня ЗЗСО на 2023-2024 н.р.

Голосували:  ЗА -17

Голосували:  ПРОТИ- 0

Утримались – 0

XІІ. СЛУХАЛИ:

Давиденко О.М., заступника директора, яка ознайомила присутніх з індивідуальним навчальним планом учня Семехи Назара, який навчатиметься  на індивідуальній (педагогічний патронаж) формі навчання. Документація, подана батьками учня відповідає вимогам даній  формі навчання.

УХВАЛИЛИ:

1.Затвердити індивідуальний навчальний план учня Семехи Назара(6 клас), який зарахований  на індивідуальну (педагогічний патронаж) форму навчання.

Голосували:  ЗА -17

Голосували:  ПРОТИ- 0

Утримались –0

 

ХІІІ. СЛУХАЛИ:

Давиденко О.М., заступника директора, про затвердження навчальних програм для 5-6 класів НУШ, розроблених на основі модельних програм.

УХВАЛИЛИ:

1.Затвердити навчальні програми, розроблені на основі модельних навчальних програм:

 

Назва навчальної програми, розробленої на основі модельної програми

Автори модельної програми

1

Навчальна програма «Українська мова. 5 клас», «Українська мова. 6 клас»(вч. укр.мови )

Модельна навчальна програма «Українська мова. 5-6 класи»

 

2

Навчальна програма «Українська література. 5 клас» «Українська мова. 6 клас»,  (вч. укр..мови )

Модельна навчальна програма «Українська література. 5-6 класи»

 

3

Навчальна програма «Математика. 5 клас. «Математика. 6 клас.

(вч. )

Модельна навчальна програма «Математика. 5 клас.

 

4

Навчальна програма «Зарубіжна література. 5 клас.» «Зарубіжна література. 6 клас.»

 

(вч. )

Модельна навчальна програма «Зарубіжна література. 5 клас.»

 

5

Навчальна програма «Пізнаємо природу». (вч.)

Модельна навчальна програма «Пізнаємо природу». Інтегрований курс для ЗЗСО

 

6

Навчальна програма «Інформатика 5 кл.» «Інформатика 6 кл.»

(Вч. )

Модельна навчальна програма «Інформатика 5-6 кл.»

 

7

Навчальна програма «Вступ до історії України та громадянської освіти. 5 клас» . «Історія України. Історія Стародавнього світу» 6 клас

(вч. )

Модельна навчальна програма «Вступ до історії України та громадянської освіти. 5 клас» для ЗЗСО

 

8

Навчальна програма» Іноземна мова 5 кл.». Іноземна мова 6 кл.».

(вч.)

Модельна навчальна програма» Іноземна мова 5-9 кл.».

 

9

Навчальна програма «Фізична культура» 5клас. «Фізична культура» 6 клас (вч. )

 Модельна навчальна програма «Фізична культура» 5-6 класи

 

10

Навчальна програма «Мистецтво 5кл.» «Мистецтво 6 кл.» (вч. )

 Модельна навчальна програма «Мистецтво 5-6кл.» Інтегрований курс для ЗЗСО.

 

11

Навчальна програма «Здоров’я, безпека та добробут. 5 клас». «Здоров’я, безпека та добробут. 6 клас» (Вч. )

Модельна навчальна програма «Здоров’я, безпека та добробут. 5-6 класи». Інтегрований курс для ЗЗСО

 

12

Навчальна програма «Етика. 5клас»  «Етика. 6 клас»  вч.

Модельна навчальна програма «Етика. 5-6 класи» Для ЗЗСО

 

 

Голосували:  ЗА - 17

Голосували:  ПРОТИ- 0

Утримались - 0

 

ХІV. СЛУХАЛИ:

Давиденко О.М., заступника директора – про оцінювання навчальних досягнень здобувачів освіти початкових класів. Вимоги до обов’язкових результатів навчання учнів молодшого шкільного віку визначені Державним стандартом початкової освіти. Установлення ступеня досягнення учнями 1‒2-х класів, обов’язкових результатів навчання 3-4 класів здійснюється відповідно до наказів Міністерства освіти і науки України від 13.07.2021 р., №813 «Про затвердження методичних рекомендацій щодо оцінювання результатів навчання учнів 1-4 класів закладів загально середньої освіти».

УХВАЛИЛИ:

1. У 1-му класі здійснювати формувальне і підсумкове оцінювання. Облік результатів підсумкового оцінювання фіксується вчителем у свідоцтві досягнень.

2. Навчальні досягнення учнів 2-го класу підлягають формувальному та підсумковому (тематичному і завершальному) оцінюванню.

3.В 3-4 класах формулювання оцінювальних суджень, визначення рівня результату навчання здійснюватиметься на основі Орієнтовної рамки оцінювання результатів навчання здобувачів початкової освіти, яка дозволяє забезпечити об’єктивність і точність результату оцінювання (Додаток 1 до Методичних рекомендацій щодо оцінювання результатів навчання учнів 1-4 класів закладів загальносередньої освіти, наказ Міністерства освіти і науки України від 13.07.2021 р., №813) Рівень результату навчання визначати з урахуванням динаміки його досягнення та позначати буквами – «початковий» (П), «середній» (С), «достатній» (Д), «високий» (В).

Здобувачі освіти по завершенню навчального року отримують Свідоцтво досягнень 1-2 класу, Свідоцтво досягнень 3-4 класу (Додатки 2,3 до Методичних рекомендацій щодо оцінювання результатів навчання учнів 1-4 класів закладів загальної середньої освіти, наказ Міністерства освіти і науки України від 13.07.2021 р., №813).

Голосували: ЗА - 17

Голосували: ПРОТИ- 0

Утримались – 0

ХV.СЛУХАЛИ:

Давиденко О.М., заступника директора, з питання «Оцінювання у 5-му класі НУШ: особливості та проблеми наступності. Впровадження Методичних рекомендацій щодо оцінювання навчальних досягнень учнів 5-6 класів, які здобувають освіту відповідно до нового Державного стандарту базової середньої освіти. (наказ МОН N 289 від 01.04. 2022 р.)».

ВИСТУПИЛИ:

1)Заїка О.В.,вчитель української мови – про рівневі оцінювання навчальних досягнень здобувачів освіти 5 класу.

2)Коломієць Ю.М.,директор – про впровадження формувального оцінювання

УХВАЛИЛИ:

1. Забезпечити принцип наступності під час організації оцінювання навчальних досягнень здобувачів освіти 5 і 6 класів.

2. В першій чверті (вересень-жовтень 2023-2024 н.р.) для 5 класу  триватиме адаптаційний період, впродовж якого не здійснюється поточне та тематичне оцінювання.

Під час адаптаційного періоду вчителям-предметникам проводити роз’яснювальну роботу щодо критеріїв оцінювання в бальному вимірі, відповідності балів рівневому оцінюванню.

3. З 30 жовтня 2023 р. вчителям-предметникам здійснювати бальне оцінювання з фіксацією в класному журналі.

4. Результати навчальних досягнень учня/учениці 5 класу з переліку предметів, визначених освітньою програмою відображатимуться в Свідоцтві досягнень.

5.Для забезпечення наступності між підходами до оцінювання результатів навчання здобувачів початкової та базової середньої освіти, підсумкове та проміжне оцінювання результатів навчання учнів здійснювати за рівневою шкалою, а його результати позначати словами або відповідними літерами:«початковий (П)», «середній» (С), «достатній» (Д), «високий (В)», та супроводжувати вербальною характеристикою з орієнтацією на досягнення учня / учениці.

6.У класному журналі і в Свідоцтві досягнень перед виставленням підсумкової оцінки у відповідних графах результатів навчання зазначати першу літеру («В», «Д», «С», «П»), що відповідає назві рівня досягнень орієнтовних критеріїв оцінювання результатів навчання з предметів.

7.Систему оцінювання результатів навчання здобувачів освіти 5 класу в освітніх галузях «Мистецтво», «Соціальна та здоров’язбережувальна», «Фізична культура» здійснювати на позитивному ставленні до кожного учня, і враховувати не рівень недоліків та прорахунків, а рівень особистих досягнень. Вказані предмети бальному та рівневому оцінюванню не підлягають.

8.В 6 класі Систему оцінювання результатів навчання в освітніх галузях «Мистецтво», «Соціальна та здоров’язбережувальна», «Фізична культура» здійснювати на позитивному ставленні до кожного учня, і враховувати не рівень недоліків та прорахунків, а рівень особистих досягнень. Вказані предмети підлягають бальному та рівневому оцінюванню.

Голосували: ЗА - 17

Голосували: ПРОТИ- 0

Утримались – 0

ХVІ.СЛУХАЛИ:

Давиденко О.М., заступника директора з питання оцінювання навчальних досягнень здобувачів освіти з факультативів.

ВИСТУПИЛИ:

1)Заїка О.В., вчитель української мови та літератури запропонувала здійснювати оцінювання факультативів –бальне оцінювання.

УХВАЛИЛИ:

1.Оцінювання навчальних досягнень здобувачів освіти з факультативних курсів здійснювати з фіксацією в класному журналі у балах 1-12.

 

Голосували: ЗА - 17

Голосували: ПРОТИ- 0

Утримались – 0

ХVІІ. СЛУХАЛИ:

Давиденко О.М.,заступника директора - про затвердження модулів вивчення предмету «Фізична культура». В процесі обговорення з учнями модулів вивчення предмету в 2023-2024 н.р. здійснено вибір модулів. Враховано матеріальну базу предмету.

ВИСТУПИЛИ:

1)Кебець Ю.В., вчитель фізкультури, який запропонував для затвердження педагогічною радою такі модулі:

«Панна», «Алтимат фризбі», «Бадмінтон», «Гімнастика», «Петанк», «Волейбол», «Баскетбол 3*3», «Футзал», «Дитяча легка атлетика», «Доджбол»(5клас); «Cool Games», «Алтимат», «Бадмінтон», «Баскетбол», «Волейбол», «Гімнастика», «Доджбол», «Петанк», «Панна», «Легка атлетика» «Корфбол» (6 клас); «Футбол», «Легка атлетика»,  «Волейбол»,  «Баскетбол».(7,9-11 клас)

УХВАЛИЛИ:

1. Затвердити для вивчення предмета «Фізична культура» такі модулі:

«Панна», «Алтимат фризбі», «Бадмінтон», «Гімнастика», «Петанк», «Волейбол», «Баскетбол 3*3», «Футзал», «Дитяча легка атлетика», «Доджбол»(5клас); «Cool Games», «Алтимат», «Бадмінтон», «Баскетбол», «Волейбол», «Гімнастика», «Доджбол», «Петанк», «Панна», «Легка атлетика» «Корфбол» (6 клас); «Футбол», «Легка атлетика»,  «Волейбол»,  «Баскетбол».(7,9-11 клас)                                              

 Голосували: ЗА - 17

Голосували: ПРОТИ- 0

Утримались - 0

         

XVIIІ. СЛУХАЛИ:

Давиденко О.М., заступника директора - про затвердження модулів вивчення предмету «Трудове навчання, технології». В процесі обговорення з учнями модулів вивчення предмету в 2023-2024 н.р. здійснено вибір модулів. Враховано матеріальну базу предмету.

ВИСТУПИЛИ:

1)Довгополий Р.О., вчитель трудового навчання, який запропонував для затвердження педагогічною радою модулі: 5 клас - корисна річ для моєї родини, прикраса для оселі, сувенір, я споживач, від народних традицій до сучасності, від відходів до доходів; 6 клас – технологія ручної обробки(брелок),листівка, ялинкова прикраса, підставка для олівців, технологія побутової діяльності та самообслуговування; 7 клас – підставка для гаджетів, рамка для фото ; 9 клас -   нове життя старим речам, вироби для власних потре; 10 клас. Техніки декоративно-ужиткового мистецтва, вироби для власних потреб;11 клас-  Техніки декоративно-ужиткового мистецтва, вироби для власних потреб.

УХВАЛИЛИ:

1. Затвердити для вивчення предмета «Трудове навчання» такі модулі:

5 клас - корисна річ для моєї родини, прикраса для оселі, сувенір, я споживач, від народних традицій до сучасності, від відходів до доходів; 6 клас – технологія ручної обробки(брелок),листівка, ялинкова прикраса, підставка для олівців, технологія побутової діяльності та самообслуговування; 7 клас – підставка для гаджетів, рамка для фото ; 9 клас -   нове життя старим речам, вироби для власних потре; 10 клас. Техніки декоративно-ужиткового мистецтва, вироби для власних потреб;11 клас-  Техніки декоративно-ужиткового мистецтва, вироби для власних потреб.

Голосували: ЗА - 17

Голосували: ПРОТИ- 0

Утримались - 0

XІХ. СЛУХАЛИ:

Давиденко О.М., заступника директора, про затвердження переліку вибірково-обов’язкових предметів інваріантної складової навчального плану для 10 -11класів в 2023-2024 н.р.

ВИСТУПИЛИ:

Коломієць Ю.М., директор школи. відповідно до наказу МОН України №408 від 20.04.2018 «Про затвердження ти­пової освітньої програми закладів загальної середньої освіти ІІІ сту­пе­ня» (для 10-х класів, Державний стандарт 2011 року) визначено три обов’язково-вибіркових предмети: інформатика, технології і мистецтво.

У кожному закладі освіти для кожного класу можна обрати лише два з них.

Один із вищезазначених предметів в школі не вивчатиметься.

Вибір необхідно робити для цілого класу з урахуванням, насамперед, позиції учнів, їхніх батьків, наявного в закладі кадрового та матеріально-технічного забезпечення. 

УХВАЛИЛИ:

1.     Затвердити перелік вибірково-обов’язкових предметів для вивчення в 2023-2024 н.р.:

10 клас. – інформатика – 1 год,технології – 2 год

11 клас – інформатика – 1 год,технології – 2 год

Голосували:  ЗА - 17

Голосували:  ПРОТИ- 0

Утримались – 0

ХХ. СЛУХАЛИ:

Давиденко О.М., заступника директора, про профіль навчання в 2023-2024 н.р. в 10 класі. Враховуючи опитування здобувачів освіти 9 класу, заяв батьків в 2023-2024 н.р. в 10 класі буде вивчатися на профільному рівні українська мова.

УХВАЛИЛИ:

1.В 10 класі в 2023-2024 н.р. впровадити предмет на профільному рівні – українську мову.

 

Голосували:  ЗА - 17

Голосували:  ПРОТИ- 0

Утримались – 0

XХІ. СЛУХАЛИ:

Коломійця Ю.М., директора школи,  про доцільність проведення навчальної практики та навчальних екскурсій  в 2023-2024 н.р.

Навчальні екскурсії     та     навчальна    практика    учнів
запроваджуються з метою  реалізації  завдань  загальної  середньої
освіти щодо посилення практичної спрямованості навчально-виховного
процесу, професійно-орієнтаційної  роботи  з учнями, підготовки їх
до активної трудової діяльності, залучення  до  суспільно корисної
праці.

   Навчальні екскурсії  проводяться  для учнів 1-3(4)-х класів з
27-28 по 31 травня протягом 4 днів тривалістю не більш як 3 години
на  день,  навчальна  практика  проводиться для учнів 5-8-х і 10-х
класів з 31 травня по 12 червня протягом 10 днів:  у 5-6-х  класах
по 3 години на день,  7-8-х класах - по 4 години, 10-х класах - по
5 годин на день.

    Зміст та  форми організації навчальних екскурсій і навчальної
практики визначає адміністрація навчального  закладу  залежно  від
місцевих  умов,  специфіки та профілю навчальних закладів,  потреб
виробництва та інших чинників.

    Ці години  можна  використовувати  для  реалізації практичної
частини навчальних програм предметів  навчального  плану,  зокрема
проведення навчальних екскурсій,  у т.ч. комплексних, практикумів
з фізики,  хімії,  інформатики,  практичних занять на місцевості з
геометрії   та  географії;  занять  у  виробничих  майстернях,  на
навчально-дослідних ділянках.

    Під час  навчально-виробничої практики учні можуть залучатись
до різних  видів  суспільно  корисної  праці:  самообслуговування,
посильної   участі  у  благоустрої    закладу,  ремонті
шкільного  майна,   меблів   і   обладнання,   реставрації   книг;
виготовлення наочних посібників, охорони природи, пам'яток історії
та культури тощо.

     При організації   навчальної   практики   враховується  зміст
навчальних  програм,  профільність  навчання.  У  загальноосвітніх
навчальних   закладах   з   професійним   навчанням,   міжшкільних
навчально-виробничих   комбінатах   години    навчально-виробничої
практики   (повністю   або   частково)  можна  використовувати  на
практичні роботи з оволодіння професією (спеціальністю).

     Форми організації  навчальної  практики  можуть  бути різними
залежно від її змісту, постійного чи тимчасового характеру роботи,
матеріальної оснащеності,  віку і підготовки учнів, кліматичних та
інших  особливостей.  Окремі  види  практичних  занять  (навчальні
екскурсії)   спостереження   за   природою,  практичні  роботи  на
місцевості,  суспільно корисна праця тощо) можуть проводитись  під
час навчального року
.

     Навчальна праця учнів
оцінюється  за   загальними   критеріями   оцінювання   навчальних
досягнень і враховується при виведенні підсумкових річних оцінок.

В умовах воєнного часу здобувачі освіти зазнають освітніх втрат. Навчальна практика в літній період могла б стати компенсаторним механізмом надолуження таких втрат. Тому, за настання безпечної ситуації можна організувати навчальну практику для  реалізації практичної
частини навчальних програм предметів  навчального  плану
.

 

ВИСТУПИЛИ:

1)Давиденко О.М., заступник директора – про доцільність навчальної практики  та навчальних екскурсій за умов безпечних умов для  реалізації практичної частини навчальних програм предметів  навчального  плану.

2)Коваленко Н.М.,вчитель – про недоцільність навчальної практики та навчальних екскурсій,пов’язуючи все з безпековою ситуацією в громаді.

УХВАЛИЛИ:

1.Не проводити навчальну практику та навчальні екскурсії під час воєєного стану в країні.

Голосували:  ЗА - 17

Голосували:  ПРОТИ- 0

Утримались – 0

XХІІ. СЛУХАЛИ:

Коломійця Ю.М. директора школи, про роботу дошкільного підрозділу в умовах воєнного часу та затвердження режиму роботи дошкільного підрозділу. (згідно Листа МОН 28.06.2023 р. «Про організацію безпечного освітнього простору в закладах дошкільної освіти та обладнання укриттів».

07.04.2023 р. Кабінетом Міністрів України ухвалено Концепцію безпеки закладів освіти. Основна мета документу - організація рівних, належних і безпечних умов здобуття освіти та педагогічної діяльності. Реалізація Концепції в ЗДО дозволить педагогічним колективам:

-       розробити стратегію створення безпечного освітнього середовища в ЗДО;

-       впроваджувати чіткі алгоритми дій у разі небезпеки;

-       систематизувати навчання для педагогів та дітей щодо дій у різних ситуаціях;

-       забезпечити комфортне перебування в укриттях та захисних спорудах учасників освітнього процесу;

-       запобігати проявам фізичного та психологічного насильства;

-       дотримуватися прав і норм фізичної, інформаційної та психо-соціальної безпеки.

Показниками готовності ЗДО до нового 2023/2024 навчального року в умовах воєнного стану з позиції безпеки учасників освітнього процесу є наступні:

-       обов’язкова наявність у закладі укриття, яке відповідає вимогам ДСНС;

-       систематизований порядок оповіщення учасників освітнього процесу про небезпеку;

-       чіткі інструкції для персоналу щодо реагування на небезпечні ситуації, загрози, план евакуації;

-       апробована система навчання та тренування персоналу щодо дій в екстремальних ситуаціях, надання домедичної допомоги всім учасникам освітнього процесу;

-       безпечна територія та система профілактичних заходів щодо мінної безпеки;

-       оздоровча спрямованість освітнього процесу.

ВИСТУПИЛИ:

1)Отрохова Н.М., вихователь, про дотримання вимог до укриття. Повідомила про роботу працівників дошкільної групи щодо облаштування укриття, створення умов для ігор.

УХВАЛИЛИ:

1.     Організувати освітній процес в дошкільному підрозділі в дистанційному режимі в 2023-2024 н.р.

2.     Провести батьківські збори, ознайомити з умовами перебування дітей в укритті в разі сигналу «Повітряна тривога».

3.     Чітко дотримуватись Плану реагування вихователя в разі надзвичайної ситуації.

Голосували:  ЗА - 17

Голосували:  ПРОТИ- 0

Утримались – 0

XХІІІ. СЛУХАЛИ:

Тарасенка А.О.,практичного психолога, який висвітлив питання «Психологічна підтримка учасників освітнього процесу під час війни»  Впровадження в діяльність закладу освіти Методичних рекомендацій «Перша психологічна допомога. Алгоритм дій». Вчителі повинні опанувати алгоритми надання першої психологічної допомоги.

ВИСТУПИЛИ:

1)Коломієць Ю.М.,директор школи. З огляду на існуючу загрозу психічному здоров’ю учасників освітнього процесу внаслідок збройної агресії російської федерації, педагогічні працівники повинні дбати і про психічний стан здобувачів освіти. Розроблено багато методичних рекомендацій, порад яким чином справлятися із стресовими ситуаціями дітям різного віку. Цей ресурс можемо використовувати у виховній роботі, живому спілкуванні з дітьми і батьками. Запропонувала вчителям посилання на джерела, які можна використати в роботі. Знання можна здобути на онлайн курсах. Необхідною умовою зарахування підвищення кваліфікації педагогічних працівників є наявність 10% годин  з теми «Психологічна підтримка учасників освітнього процесу під час війни».

УХВАЛИЛИ:

1.Опрацювати Алгоритм надання першої психологічної допомоги з педагогічними працівниками. Провести тренінг. Вересень, 2023 р.

2.Педагогічним працівникам надавати здобувачам освіти відповідну психологічну підтримку згідно протоколів ППД.

Протокол надання ппд в гострих стресових ситуаціях.

Протокол надання ппд людині з ознаками ступору.

Протокол надання ппд людині з ознаками апатії.

Протокол надання ппд людині із ознаками рухового збудження, дезорієнтації.

Протокол надання ппд людині з ознаками страху.

Протокол надання ппд людині з ознаками паніки.

Протокол надання ппд людині з ознаками нервового тремтіння.

Протокол надання ППД людині з ознаками галюцинацій та марення. протокол надання ппд людині з ознаками істерики.

Протокол надання ППД людині з ознаками горя (гострої реакції на загибель близької людини, психогенний шок).

3. Розмістити на сайті інформаційні матеріали щодо психологічної підтримки учасників освітнього процесу під час війни. До 03.09.2023 р.

Голосували: ЗА - 17

Голосували: ПРОТИ- 0

Утримались - 0

 

Голова педагогічної ради                                            Юрій КОЛОМІЄЦЬ

Секретар педагогічної ради                                         Неля КОВАЛЕНКО

 

 


 

Додаток 1.

Сьогодні для кожного педагога важливим є вдалий вибір інноваційних технологій. На мою думку, головне в інноваціях - розуміти, для чого вони потрібні і як вони можуть допомогти досягти поставленої мети.

Інноваційні технології навчання спрямовані на що?...

         1.Що вимагає ринок від освіти? Фахівця з «soft skills» - з м'якими, гнучкими навичками (критичне мислення – новаторська діяльність, оригінальність мислення, творчість; креативність – уява; комунікабельність – співпраця; громадянськість; лідерство – розвиток особистості).

2.Чого вимагають батьки від освіти? Персоніфікації та індивідуалізації .

3. Чого хочуть діти? Задоволення від навчання.

Тому при виборі інноваційних технологій обов’язково потрібно враховувати особливості, інтереси потреби дитини та вимоги суспільства. Отже, що таке тренд: від англ. trend «тенденція, ухил» – домінуючий напрямок у розвитку, в громадській думці. Бути в тренді означає «йти в ногу з часом» і залишатися в курсі останніх новинок у даній темі. Кількість трендів в освіті за останній рік зросла не просто в 2-3 рази, а, здається, в сотні разів. Світові тенденції упевнено взяли напрямок у бік людиноцентризму, гуманітаризації, якості освіти, турботи про педагога, балансу та благополуччя. Сьогодні я представлю вашій увазі найпопулярніші та найактуальніші тренди цього навчального року.

Цифровізація Це дійсно тренд номер 1 Очевидний і супер-потужний тренд цього року – цифровізація як спосіб подачі інформації для всіх учасників освітнього процесу. Цифрова освіта – це освіта, яка головним чином функціонує за рахунок цифрових технологій, тобто електронних транзакцій, які реалізуються шляхом використання Інтернету. Пандемія наочно показала, що цифровізація з допоміжного напрямку розвитку стала основним, перетворилася на реальний засіб освіти. Цифрове середовище - це те середовище, в якому сучасна людина повинна відчувати себе комфортно, тому що від того, наскільки вона успішна, результативна, наскільки вона добре в ній представлена, наскільки вона комфортно себе в ній відчуває, залежить дуже багато чого в її житті. Завдяки цифровізації все більше стирається межа між реальним і віртуальним.

Пріоритизація Пріоритизація – поняття, що показує важливість, першість. Наприклад, пріоритет дій визначає порядок їх виконання в часі. Результати пріоритизації потрібно закріпити або задокументувати: розставити в порядку пріоритету або наділити особливими властивостями (номер, важливість, терміновість тощо). Проблема з пріоритизацією в освіті полягає в тому, що ми отримуємо багато інформації, в тому числі освітнього контенту, і нам потрібно якимось чином зрозуміти, що з цього для нас важливо, а що з цього для нас менш важливо.

Мікронавчання Основна ідея мікронавчання – знання потрібно подавати дозовано, невеликими порціями. Сучасні діти складно сприймають інформацію у великих обсягах (і навіть дорослі люди) швидше засвоюють новий матеріал, якщо він побудований з невеликих блоків тривалістю 3-5 хвилин. Кожен елемент має дуже конкретний зміст, а на його вивчення відводиться мінімум часу. Навчання маленькими кроками нагадує відому метафору: «Слона треба їсти по частинах». Тому в 2021- 2022 н. р. велика увага приділяється мікронавчанню. Цей спосіб навчання дуже легко реалізується на практиці. Мікронавчання дає педагогам велику свободу вибору у техніках та інструментах для навчання. Короткі вікторини, відео, міні-ігри, інфографіки та анімація допоможуть без проблем запам’ятати будь-яку інформацію.

Візуалізація Візуальну інформацію мозок сприймає в 60 разів швидше, ніж текстову. Тому зображення – кращий друг педагогів і всіх, хто хоче представити важливі дані максимально наочно і зрозуміло. Перехід на дистантанційну форму навчання закономірним чином підвищив інтерес до візуалізації інформації в освіті: поєднання тексту та зображення стало мало не головною сполучною ланкою між здобувачем освіти і новими знаннями. Головна мета візуалізації – це відібрати найнеобхідніше наповнення презентації і виключити зайве, а отже – зробити її цільною, читабельною і функціональною. Те ж саме стосується інфографіки, інтелект-карти, відеоскрайбінга, коміксів та інших способів цифрової візуалізації. Головні принципи візуалізації укладаються в три слова: простота, ясність, гармонійність.

Гуманітаризація. Гуманітарні науки – це, перш за все, науки про людину і науки для людини. Вони досліджують все, що пов’язано з самою людиною, а також взаємовідносини особистості з іншими людьми, з зовнішнім світом. Автоматизовані системи покликані допомагати в створенні матеріальних цінностей, але не здатні створювати цінності духовні, які і є головним надбанням людини, головним джерелом її творчої діяльності. Людина повинна бути не просто вихованою, а вихованою у певному дусі. У дусі толерантності, поваги, добросердечності. Основна компетенція, яка повинна бути сформована незалежно від рівня освіти, незалежно від профілю, – це якості, які пов’язані з усвідомленим і чуйним ставленням до людини як найвищої цінності. Для людини важливі не матеріальні багатства і речі, а важливе щастя. Гуманітарна культура збагачує життя. Імерсивне навчання Та поруч з гуманітаризацією швидкими темпами розвиваються цифрові технології. Імерсивне навчання (від англ. immersive – «створює ефект присутності, занурення») – використання технологій віртуальної Virtual Reality (VR) і доповненої реальності Augmented Reality (AR). Імерсивний формат дозволяє: - створити реалістичне середовище, максимально наближене до реального життя; - тренуватися конкретно і цілеспрямовано. Ми ніби стираємо кордон між теорією і практикою. Як підсумок – потрібні навички засвоюються швидше і краще. Наприклад, заняття може пройти у форматі подорожі крізь століття. Віртуальну реальність можна створити на основі світлин або відео. Такі методи зможуть зацікавити здобувачів освіти, покращити поведінку і атмосферу в колективі, надихнути дітей розвиватися, удосконалювати свої вміння і навички.

Додаткова освітня онлайн-професія Отримати необхідні навички для додаткової віддаленої онлайн-професії в галузі освіти педагогу можна і не виходячи з дому. Навчання новій спеціальності дистанційно користується величезною популярністю, адже за допомогою онлайн-сервісів ви самостійно вибираєте зручний графік навчання. Найбільш популярні освітні онлайн-професії для педагогів у 2021 році: - методист онлайн-курсів (він же: педагогічний дизайнер); - методист дитячого онлайн-навчання; - автор онлайн-курсів; - онлайн-тренер; - директор онлайн-школи; - модератор вебінарів; - куратор онлайн-навчання. У кожного педагога сьогодні є можливість додаткового заробітку. Едьютейнмент Едьютейнмент – це освіта у розважальному форматі. Ця нова освітня технологія поєднує в собі розважальні прийоми, методи інтерактивного й активного навчання, мотивацію до пізнання та взаємодії. Сучасних дітей потрібно навчати по-новому, аби витягнути їх із соціальних мереж і світу комп’ютерних ігор. Не важливо, в яку «обгортку» запаковувати предметні знання: наукові парки, веб-квести, анімовані навчальні ролики, буктрейлери, емодзі-історії. Важлива суть – розповідь доступною і зрозумілою мовою, з інтеграцією елементів розваги, ігор і навчання. Отримання задоволення від процесу пізнання є основою стійкої цікавості до навчання.

Едьютейнмент технології – це ефективний баланс між інформацією та мультимедійними продуктами. Інструменти едьютейнменту: гра, подив, цікавість, захопливість, ідентифікація з героями різних подій, комунікація, самоактуалізація, нагорода, визнання. «Вчися граючи!» – оптимістичне гасло едьютейнменту в навчанні. Баланс і благополуччя У тій невизначеності, в якій ми опинилися після пандемії, дуже цінними є навички збереження балансу і благополуччя. Баланс і благополуччя – це проєктування робочого процесу таким чином, щоб у ньому на всіх рівнях були інтегровані принципи балансу і благополуччя. Особливо це має значення при побудові віддаленої взаємодії. Ось приклади, як це можна втілити: - допомогти організувати комфортне робоче місце; - створювати зручні правила у віртуальному робочому просторі; - використовувати нові технології, щоб навчитися справлятися зі стресовими ситуаціями; - заохочувати комфортну для всіх взаємодію з колегами; - вбудовувати критерії балансу і благополуччя в організаційні процеси: робочий розклад, оцінку продуктивності, способи визнання.

Проактивність Як самому стати центром змін у світі, в освіті, в особистому житті? Як перейти від вимушених змін до керованих? Як обставини перетворювати на можливості? Бути проактивною людиною означає, що ви усвідомили свої глибинні цінності та цілі і дієте згідно зі своїми життєвими принципами, незалежно від умов та обставин. Ви є центром тих змін, які відбуваються навколо вас! Стівен Кові в книзі «7 навичок високоефективних людей» назвав проактивність однією з необхідних навичок успішної людини.

STEАM-освіта Безперечно у цьому році продовжується активний розвиток одного з освітніх трендів – STEАM. Адже він вдало поєднує теорію та практику, зв’язує набуті знання з реальним життям та створює фундамент для професій майбутнього. В сучасних умовах існує потреба у більш збалансованому навчальному плані, який об’єднує з природничими і точними науками - творчі дисципліни, такі як мистецтво, дизайн і гуманітарні науки.

Здоров’язбережувальні технології На сьогоднішній день, коли практично всі діти навчаються та майже весь вільний час проводять в гаджетах, постає питання про їхнє здоров’я – здоров’я, пов’язане із зором, опорно-руховим апаратом, психічним станом. Мета здоров’язбережувальних технологій – забезпечити благополуччя і здоров’я наших дітей, виховавши у них культуру здоров’я: - правила здорового способу життя в конкретних умовах проведення заняття; - формування вміння вчитися, дбаючи про власне здоров’я; - психологічний комфорт та емоційна активність на заняттях. Пленерні заняття Пленерне заняття – це заняття на свіжому повітрі, просто неба. При цьому не обов’язково виходити далеко за межі навчального закладу. Цілком достатньо подвір’я навчального закладу, прилеглої території, парку тощо. На таких заняттях діти на власні очі можуть побачити те, що вчать. Вони контролюють процес навчання, бачать зв’язок між навчальним матеріалом і реальним світом, власним досвідом. Тому такі заняття дають змогу досягти бажаного.

AI – штучний інтелект У системі освіти це створення персоналізованого навчального місця. Це: - біометричні ґаджети, які розпізнають голос; - сенсори, які обробляють природну мову; - розумні аудиторії. Штучний інтелект дозволяє обчислити емоційний, психічний стан людини, дозволяє підказати педагогу якісь проблемні моменти. Він сприяє персоналізації навчального процесу, створенню індивідуальних освітніх траєкторій, оцінюванню компетентностей вихованців тощо. Окрім того, штучний інтелект може надавати дітям рекомендації щодо подальшого навчання.

Тайм-менеджмент у педагогічній практиці Тайм-менеджмент – це наука і мистецтво ефективного керування людини собою, раціонального використання власного часу та часу інших. Уміння керувати своїм часом – шлях до професійної і особистісної успішності педагогів, враховуючи їхню зайнятість. Тайм-менеджмент включає в себе широкий спектр діяльності, в тому числі: - постановка цілей; - планування і розподіл часу; - делегування завдань і керування ресурсами; - аналіз затрат часу; - фіксація часу; - пріоритизація.

Проєктне навчання Проєктне навчання багато експертів вважають найефективнішим методом. Ця форма роботи сприяє поповненню бази знань та формуванню вмінь працювати з інформацією та використовувати її на практиці. Адже під час проєктної роботи вихованці не просто пасивно слухають, а співпрацюють, активізують критичне і творче мислення, покращують комунікативні навички.

Соціальне та спільне навчання Спільне навчання – це співпраця між вихованцями (це можуть бути неформальні бесіди, проєкти, обмін досвідом та навчальні гуртки). Соціальне навчання є ефективним і дієвим завдяки безлічі платформ та онлайн-інструментів. Варто вчити дітей працювати в команді. Це завжди буде потрібно як для навчання, так і для роботи в майбутньому.

Свобода вибору Педагоги не можуть змушувати здобувачів освіти виконувати завдання, які їм не подобаються, бо це точно не призведе до отримання високих навчальних результатів. Тому актуальною тенденцією майбутнього є свобода вибору. Як реалізувати такий підхід? Тут варто створити гнучкий навчальний план. Наприклад, вихованці можуть отримати можливість самостійно обрати той напрямок, який їх цікавить, а також методи засвоєння нових навчальних матеріалів. Це сприятиме розвитку творчих здібностей та критичного мислення.

Це далеко не всі сучасні тренди. Та використання інноваційних технологій зводиться до однієї мети – покращення якості освітнього процесу. І як результат – це виховання сучасної конкурентно-спроможної, всебічнорозвиненої особистості яка відповідає вимогам суспільства.


 

Додаток 2

 

Виступ заступника директора  на педраді(Електронний журнал)

 

Оскільки на сьогодні немає окремого нормативно-правового акту щодо електронних класних журналів, тоді немає жодної різниці, паперовий журнал чи «електронний» - він має відповідати вимогам Інструкції з ведення класного журналу учнів 5-11(12)-х класів загальноосвітніх навчальних закладів(наказ МОНУ за № 496 від 03.06.2008 року) та наказу МОНУ № 423 від 10.05.2011 року.

На сьогодні журнал 5-11-их класів має містити такі розділи:

1. Облік відвідування;

2. Облік навчальних досягнень учнів;

3. Облік проведення навчальних екскурсій та практики;

4. Зведений облік навчальних досягнень учнів;

5. Облік проведення бесід, інструктажів, заходів з безпеки життєдіяльності;

6. Загальні відомості про учнів;

7. Зведена таблиця руху учнів класу та їх досягнень у навчанні;

8. Зауваження до ведення журналу.

Журнал 1-4-их класів заповнюється відповідно до Методичних рекомендацій щодо заповнення Класного журналу учнів початкових класів Нової української школи(наказ МОНУ за № 1096 від 02.09.2020 року), які не містять вимог щодо змісту такого журналу. Вимоги щодо змісту класного журналу початкових класів містилися в Інструкції щодо заповнення Класного журналу для 1-4-х класів загальноосвітніх навчальних закладів, яка втратила чинність на підставі Наказу Міністерства освіти і науки № 995 від 03.08.2020 року. За чинним наказом МОНУ № 423 від 10.05.2011 року «Про затвердження єдиних зразків обов’язкової ділової документації у загальноосвітніх навчальних закладах усіх типів і форм власності» журнал 1-4 класів має містити такі розділи:

1. Облік відвідування(пропусків занять);

2. Облік навчальних досягнень учнів;

3. Облік проведення навчальних екскурсій;

4. Зведений облік навчальних досягнень учнів;

5. Загальні відомості про учнів;

6. Листок здоров’я;

7. Зведена таблиця руху учнів класу;

8. Облік проведення бесід, інструктажів, заходів з безпеки життєдіяльності;

9. Зауваження до ведення класного журналу

Як не дивно, розділи журналів у молодшій та основній(старшій) школі мають дещо різні назви.

Єдиний нормативний документ, який згадує про можливість ведення електронного журналу - наказ №

Журнал може заповнюватися в електронній або паперовій формі.

Заклади освіти можуть створювати документи лише в електронній формі за умови наявності відповідного технічного забезпечення, що відповідає вимогам законодавства.

Журнал в електронній формі є інформаційно-телекомунікаційною системою, інформація в якій має бути захищена від несанкціонованого знищення або змінення (модифікації).

Обробка персональних даних при веденні журналу здійснюється із забезпеченням захисту персональних даних відповідно до законодавства.

Отже електронний журнал має відповідати вимогам законів України:

- "Про електронні документи та електронний документообіг";

- "Про захист персональних даних"

- "Про інформацію";

- "Про захист інформації в інформаційно-комунікаційних системах";

- "Про електронні комунікації".

Також електронний журнал має відповідати вимогам нормативних документів МОН України, про які йшлось вище.

На жаль, наявні на сьогодні не передбачено обов'язкової сертифікації систем ведення електронних журналів щодо відповідності їх вимогам чинного законодавства та нормативних актів Міністерства освіти та науки України.

Більшість систем для ведення класних журналів є онлайн-застосунками зі збереженням даних на серверах відповідних комерційних компаній або у «хмарних» сховищах.

Звідси проблема - у випадку відсутності доступу до Інтернету електронний журнал буде недоступним, і це розуміють більшість керівників закладів освіти.

Доступ до журналу зникне:

- при пошкодженні апаратури у місцевого провайдера(надавача послуги доступу до Інтернету);

- при пошкодженні магістральних ліній зв'язку;

- при пошкодженні серверів компанії-надавача послуги електронного журналу;

- при відключеннях постачання електроенергії або при пошкодженні енергетичної інфраструктури;

- припинення діяльності компанії-надавача послуги електронного журналу.

- інші причини.

Маємо розуміти, що можуть випадки, коли доступ до журналу зникне на певний час і потім відновиться, а може бути випадок, коли дані журналу зникнуть безповоротно, без можливості їх відновлення. Саме тому електронні журнали мають функціонувати за схемою, коли інформація зберігається на сервері закладу освіти і дублюється на серверах компанії-надавача послуги електронного журналу або у «хмарному» сховищі.

Кінцевий користувач (вчитель або представник адміністрації) зі свого пристрою підключається до шкільного сервера, якщо він знаходиться в мережі закладу або до сервера компанії-надавача послуги електронного журналу, якщо він(користувач) знаходиться за межами мережі закладу освіти, шкільний сервер та сервер компанії автоматично синхронізуються, тобто дані у них мають бути ідентичними. У такому випадку електронний журнал школи буде функціонувати в межах закладу навіть при відсутності Інтернету - через локальну мережу закладу (WiFi або Ethernet). При відсутності мережного з'єднання в межах закладу освіти програма-клієнт має зберігати дані у локальному сховищі на пристрої користувача (вчителя), синхронізація з шкільним сервером має відбуватися при появі зв'язку або за допомогою перенесення даних за допомогою флешнакопичувача. Це єдина схема, яка забезпечуватиме роботу електронного журналу в критичних випадках. Так, це буде значно дорожче, адже вимагатиме наявності програми-клієнта, а не просто сторінки в вебпереглядачі для доступу до системи, це вимагатиме наявності програмного забезпечення для шкільного сервера.

Інше важливе питання - персональні дані учнів та їх батьків. Паперові журнали містять розділ «Загальні відомості про учнів», в яких класні керівники вказували дату народження, стать, домашні адреси, телефонні номери та інші дані, які підпадають під поняття «персональні дані». Все було досить просто, коли ці дані залишалися в межах закладу освіти, а батьки писали заяву-згоду, що не заперечують того, що заклад освіти збирає такі дані. З появою електронних журналів персональні дані учнів і їх батьків потрапляють до третіх осіб, які юридично не можуть бути їх операторами. Тут вихід один - електронний журнал не має містити персональних даних учнів та їх батьків, ці дані мають зберігатися в особовій справі учня в сейфі директора школи. Електронна «особова справа» на сервері невідомо якої компанії - неприпустима річ взагалі. Аналогічно і з «листком здоров'я» - дані про фізичний стан дитини не можуть передаватися третім особам.

Для врегулювання цих питань Міносвіти має змінити вимоги щодо змісту класного журналу, він має містити лише розділи «Облік відвідування» та «Облік навчальних досягнень учнів»

Облік проведення навчальних екскурсій та практики - це анахронізм, якщо екскурсія передбачена програмою, тоді вона записується як урок, якщо не передбачена програмою, то це самодіяльність і їй не місце в журналі.

Зведений облік навчальних досягнень учнів вже не ведеться в початковій школі, в електронному журналі він генерується автоматично, як звіт про успішність.

Облік проведення інструктажів, заходів з безпеки життєдіяльності має проводитися в спеціальних журналах, бесід незрозуміло для чого обліковувати.

Відомостям про учнів та їх батьків нічого робити в класному журналі - це має бути в особовій справі учня.

Зведена таблиця руху учнів класу та їх досягнень у навчанні - для чого це в журналі?

Відомості про переведення учнів записуються в наказі директора, в особовій справі, тож нащо вони в журналі, який після цього запису відразу здають в шкільний архів?

Зауваження до ведення журналу мають бути в наказі керівника закладу, а не в журналі.

Дублювати електронний журнал паперовим чи ні? Це палиця з двома кінцями - можна не дублювати, сподіваючись, що ніяких «ексцесів»(про них було вище) не буде, або ж вести паралельно електронний та паперовий журнал(про всяк випадок). Якщо серйозно - під час уроку у вчителя не завжди є можливість оперативно заповнити електронний журнал та занести до нього оцінки учнів, це може бути просто від нестачі часу або через відсутність поруч комп'ютера/ноутбука/планшета з доступом до журналу, або ж через те, що сервер електронного журналу не відповідає. У такому випадку вчителі заносять оцінки до паперового «електронного» журналу (не жартую), а вже потім (на перерві або після уроків) переносять оцінки до електронного журналу. Це сувора реальність - якщо у вчителя є можливість оперативного доступу до журналу під час уроку - паперового не буде, якщо з пристроями/зв'язком проблеми - друкують «електронний» журнал на аркушах А4 і записують до нього оцінки та зміст теми уроків.

Щодо «архівного» збереження журналу - за наказом № «Про затвердження єдиних зразків обов’язкової ділової документації у загальноосвітніх навчальних закладах усіх типів і форм власності» термін зберігання класних журналів в архіві - 5 років, для випускних класів - 10 років. Компанії-надавачі послуги електронного журналу не будуть зберігати ваші журнали такий термін, тому заклади освіти мають самі потурбуватися про їх збереження протягом встановленого терміну. Варіантів знову два - зберігати або в електронній формі або у паперовій. Якщо зберігаєте журнал у електронній формі, тоді маєте забезпечити збереження та цілісність даних. Зберігати на жорсткому диску шкільного комп'ютера не варто, адже при його пошкодженні архівний файл буде втрачено, тож його доцільно зберігати на флешнакопичувачі з фіксацією контрольної суми файлу. Інший вихід, який на 99% гарантує відсутність проблем - роздрукувати журнал на папері та зберігати його встановлений термін.

Популярні дописи з цього блогу

Освітня програма

ПОРЯДОК ПОДАННЯ ТА РОЗГЛЯДУ ЗАЯВ ПРО ВИПАДКИ БУЛІНГУ В ЗАКЛАДІ ОСВІТИ