Правила поведінки здобувачів освіти у навчальному закладі

 

Правила поведінки здобувачів освіти в освітньому закладі


Відповідно до ст. 20 Закону України «Про загальну середню освіту»  учень – це особа, яка навчається і виховується в одному із загальноосвітніх навчальних закладів, зарахування до яких, як правило, здійснюється з 6 років.

Статус учнів як учасників навчально-виховного процесу у загальноосвітніх навчальних закладах, їх права та обов’язки визначаються Законом України «Про освіту», Законом України «Про загальну середню освіту» та іншими нормативно – правовими актами чинного законодавства України.

Відповідно до ст. 53 Закону України «Про освіту»  учні  як здобувачі освіти мають право на:

-         навчання упродовж життя та академічну мобільність;

-         індивідуальну освітню траєкторію, що реалізується, зокрема, через вільний вибір видів, форм і темпу здобуття освіти, закладів освіти і запропонованих ними освітніх програм, навчальних дисциплін та рівня їх складності, методів і засобів навчання;

-         якісні освітні послуги;

-         справедливе та об’єктивне оцінювання результатів навчання;

-         відзначення успіхів у своїй діяльності;

-         свободу творчої, спортивної, оздоровчої, культурної, просвітницької, наукової і науково-технічної діяльності тощо;

-         безпечні та нешкідливі умови навчання, утримання і праці;

-         повагу людської гідності;

-         захист під час освітнього процесу від приниження честі та гідності, будь-яких форм насильства та експлуатації, дискримінації за будь-якою ознакою, пропаганди та агітації, що завдають шкоди здоров’ю здобувача освіти;

-         користування бібліотекою, навчальною, науковою, виробничою, культурною, спортивною, побутовою, оздоровчою інфраструктурою закладу освіти та послугами його структурних підрозділів у порядку, встановленому закладом освіти відповідно до спеціальних законів;

-         доступ до інформаційних ресурсів і комунікацій, що використовуються в освітньому процесі та науковій діяльності;

-         інші необхідні умови для здобуття освіти, у тому числі для осіб з особливими освітніми потребами та із соціально незахищених верств населення.

Учні як здобувачі освіти зобов’язані:

-         виконувати вимоги освітньої програми (індивідуального навчального плану за його наявності), дотримуючись принципу академічної доброчесності, та досягти результатів навчання, передбачених стандартом освіти для відповідного рівня освіти;

-         поважати гідність, права, свободи та законні інтереси всіх учасників освітнього процесу, дотримуватися етичних норм;

-         відповідально та дбайливо ставитися до власного здоров’я, здоров’я оточуючих, довкілля;

-         дотримуватися установчих документів, правил внутрішнього розпорядку закладу освіти, а також умов Статуту освітнього закладу.

Здобувачі освіти мають також інші права та обов’язки, передбачені законодавством та установчими документами закладу освіти.



Загальні правила поведінки здобувачів освіти 

Некрасівського НВК: ДНЗ-ЗОШ І-ІІІ ступенів


І. МИ –ВІДПОВІДАЛЬНІ, СТАРАННІ  І НАПОЛЕГЛИВІ У НАВЧАННІ



1. Правила поведінки для здобувачів освіти базуються на чинному законодавстві в сфері освіти (ст. 20 Закону України «Про загальну середню освіту»,   ст. 53 Закону України «Про освіту» )

2. Здобувач освіти приходить до школи  за 10-15 хвилин до початку занять, займає своє робоче місце,  готує все необхідне до уроку: навчальні приладдя, підручник, щоденник, зошит.

  1. Учень/учениця  старанно виконує домашні завдання, серйозно  ставиться до навчання.

  2. Мобільні телефони під час уроків вимкнені на беззвучний режим. Учні  користуються гаджетами лише для навчання. За збереження цінних речей заклад  відповідальності не несе. 

  3. Учень не  пропускає заняття без поважних причин. У разі пропуску навчальних занять батьки попереджають  про відсутність дитини класного керівника заздалегідь або в день пропуску до 08.30.  

  4. У разі пропуску уроків обов’язкове документальне підтвердження. (Довідка від  сімейного лікаря або письмове пояснення  про причину відсутності від батьків або особи, що їх замінює). 

  5. Йти зі школи та її території  учень/учениця  може  лише з дозволу класного керівника ( за письмовою згодою батьків ),  або медичної сестри ( попередивши  батьків).


  1. Учні, які знайшли втрачені або забуті,  на їх думку, речі, здають черговому, який знаходиться на першому поверсі школи або  черговому вчителю, класному керівнику,  адміністрації школи.

  2. Здобувачі освіти  беруть участь у різноманітних конкурсах, олімпіадах, змаганнях, акціях, за власним вибором; беруть  участь у роботі шкільного самоврядування та інших громадських організаціях; обирають та  можуть бути обраним в органи учнівського самоврядування чи громадської організації.



ІІ. МИ-ВВІЧЛИВІ


  1. Здобувачі освіти ввічливі у спілкуванні з учителями, працівниками школи, батьками учнів, а також з іншими  учням. 

  2. У школі здобувачі освіти  поводяться гідно та поважають честь і гідність людей, які знаходяться поруч.

  3.  Здобувачі освіти  бережуть шкільне майно, бережно поводяться зі своїми речами та речами своїх товаришів. 

  4. Під час харчування в їдальні належить дотримуватися санітарно-гігієнічних вимог.

  5. Учні  приходять в їдальню після закінчення уроку у визначений час.       Шанобливо ставляться  до працівників їдальні.



ІІІ. МИ-У БЕЗПЕЦІ


  1. Школа – це територія, на якій не місце будь-яким видам зброї, в.ч. ножам, вибуховим, вогненебезпечним речовинам, алкогольним напоям, цигаркам, наркотикам, токсичним речовинам.

  2. Здобувачі освіти  дотримуються правил безпечної поведінки у закладі освіти.

  3.  Під час перерви учні вільно переміщаються по школі, окрім тих місць, де їм не можна  знаходитися в цілях безпеки (горище, підвал, кухня, фізична і хімічна лабораторії, майстерня, спортзал). 

  4. Булінг (цькування),  бійки, залякування, лихослів’я та знущання над людиною є неприпустимими формами поведінки у закладі та за його  межами. 

  5. Час перерви - особистий час кожного учня. Він може його проводити по своєму розумінню, проте, не повинен заважати іншим.

  6.  Під час перерви здобувачі освіти підтримують чистоту та порядок на своєму робочому місці; рухаються  коридорами, сходами, тримаючись правої сторони.

  7. На перерві здобувачі освіти не повинні: бігати сходами, галасувати, знаходитися поблизу відчинених вікон;

  • штовхати один одного, кидатися предметами і застосовувати фізичну силу для вирішення будь-якої проблеми,  грати у м’яча у приміщеннях, не пристосованих для цього;

  •  сваритися між собою та зі сторонніми людьми, з’ясовувати стосунки за допомогою сили;

  • вживати непристойні вирази і жести на адресу будь-яких осіб, шуміти, заважати відпочивати іншим;

  1.  На перервах здобувачі освіти звертаються до свого класного керівника, чергового учителя,  адміністрації закладу за допомогою, якщо проти них здійснюються протиправні дії.

Популярні дописи з цього блогу

Освітня програма

ПОРЯДОК ПОДАННЯ ТА РОЗГЛЯДУ ЗАЯВ ПРО ВИПАДКИ БУЛІНГУ В ЗАКЛАДІ ОСВІТИ